I.h.k.v. De Vredesweek: De inclusieve taal van cultuur

Een programma van Vredesweek 2023 Vlaardingen
De Kroepoekfabriek, Vredesweek Vlaardingen, Amnesty International en Stichting Zona Franca

Donderdag 21 september, 20.00 uur
De Kroepoekfabriek, Koningin Wilhelminahaven ZZ 2a, Vlaardingen
Gratis entree

Dagelijks zien en horen we in de media dat vrede niet vanzelfsprekend is. Maar vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog. Ook dichtbij in onze naaste omgeving en in onszelf is vrede soms ver te zoeken. Vrede raakt iedereen. Daarom organiseert PAX al meer dan 50 jaar, samen met duizenden mensen, de vredesweek. 

De Kroepoekfabriek en Pax slaan dit jaar de handen ineen en organiseren een avondvullend programma met muziek en de stem van auteurs uit verschillende culturele achtergronden. Zij zijn dichters, schrijvers, vertalers, verbonden met een wijde wereld van relaties. In hun stem, hun woorden en hun betrokkenheid bij diversiteit, komen vrijheid en vrede tot uiting. Deze auteurs blijven niet aan de zijlijn staan. Zij dragen actief bij aan de opbouw van een meer rechtvaardige en vreedzame wereld.

Het programma wordt gepresenteerd door Ben van Dorp:

  • Albana Shala in gesprek met Maureen Ghazal
    Albana schrijft korte verhalen, gedichten, maakt vertalingen en is uitgever van boeken. Haar werk staat bekend om het bestrijden van propaganda en genderongelijkheid. Ook schenkt zij met haar werk aandacht aan maatschappelijke stereotypen en vooroordelen. Hoe belangrijk is het om taal goed te begrijpen.Het werk van Maureen Ghazal beweegt zich tussen vele vormen, van poëzie en proza tot performance en beeldende kunst. Ze is de auteur van de bundel ‘Altijd verschoven ruimtes’, gedichten die spreken over haar culturele erfgoed als Nederlands-Arabische vrouw, maar ook over haar beweging tussen steden – van Rotterdam naar Antwerpen naar Amsterdam, en dan weer terug.
  • De Afghaanse Somaia Ramish (1986) zegt over zichzelf, ‘Ik ben journalist, schrijfster, dichter, uit een zeer gewelddadige samenleving. Ik schrijf al sinds mijn tienerjaren en, een lange tijd, was schrijven de enige manier waarop ik voor mijn idealen kon vechten’. Tijdens de Eerste Islamitische Republiek van Afghanistan vluchtte haar familie naar Teheran, Iran. Na de val van de Taliban keerde ze terug naar Afghanistan. De volgende 20 jaar werkte Somaia hard aan de opbouw van een democratische en egalitaire samenleving, waarin de rechten van de vrouw een van haar belangrijke activiteiten werd. In 2021 moeste ze weer vluchten en weer voor de Taliban. Ze woont sinds anderhalf jaar in Nederland.
  • Thera Kokx is werkzaam in het onderwijs, is een gewaardeerde programmamaker bij Omroep Vlaardingen. Zij is winnares van de gedichtenwedstrijd die georganiseerd is voor Vlaardingen 750.
  • De avond wordt muzikaal begeleid door Omara Lua.
    Omara is een 24-jarige zangeres en liedjesschrijfster uit Rotterdam die met haar muziek eerlijke gesprekken over de liefde wil aanzwengelen. Haar oprechte en verhalende teksten zijn geschreven op soulvolle jazzmuziek. In haar muziek spreekt Omara niet alleen over de situaties waarin onze zoektocht naar liefde ons brengt, maar ook over de redenen waarom mensen de   liefde buiten zichzelf zoeken. “Het doel is om terug te keren naar onszelf en van daaruit te beginnen met liefhebben”, dat is wat Omara ons samen wil laten doen.