Vredeswandeling 24 september 2023

Op een mooie zonovergoten zondag liepen we met zeker 100 andere mensen dwars door Vlaardingen de Vredeswandeling. Een waardevolle afsluiting van een week met activiteiten rond het thema van “Geen Vrede met Oorlog”.

In het programma was er voor ieder wat wils. Van maaltijd, lezingen, exposities, culturele avond, wandeling je kon er niet omheen.
Nu rest nog tot 14 januari a.s. de foto expositie in het museum Vlaardingen van Hedayatullah Amid. Een nieuwe Vlaardinger, oorspronkelijk uit Afghanistan, werkzaam voor het NRC en internationale kranten. In de expo zien we hoe mensen overleven in tijden van oorlog.

De wandeling liep van de mozaïekbanken aan de Hoflaan tot aan het Mrija, het Oekraïense dorp.

Tijdens de wandeling hebben we aandacht gegeven aan conflictsituaties, waarvan bewoners een veilige plek in Vlaardingen hebben gevonden en veelal hen weg hier hebben gevonden. Palestijnen, Eritreeërs, Koerden en Oekraïners vertelden over situaties in hun land. Ieder deed het open eigen wijze door verhelen en/of muziek.
In het Oekraïne dorp wilden we graag de bewoners laten weten, dat ze hier welkom zijn. Er was muziek, woorden van welkom en we hebben met elkaar gezongen. Als toegift waren er uit diverse landen lekkere hapjes.

Amnesty heeft aandacht gegeven en handtekeningen gevraagd voor mensen, die nog in voornoemde conflictgebieden gevangen zitten.
Een mooie bijvangst was nieuwe mensen ontmoeten, belangstelling tonen voor elkaar.