Amnesty in actie voor Iran

Wie herkent de vrouw op de foto niet: Mahsa Amini die werd gearresteerd, omdat haar hoofddoek niet goed zou zitten en korte tijd later overleed na martelingen.
Het leidde tot tal van protesten in Iran zelf en tot solidariteitsbetuigingen in veel landen.

Amnesty voert internationaal actie voor de vrijlating van de vele mensen die zijn gearresteerd en, in sommige gevallen, zelfs de doodstraf hebben gekregen.

Ook in Vlaardingen werd door Amnesty actie gevoerd: na afloop van de herdenking op 4 mei, bij de vrijheidsmaaltijd op 5 mei en tijdens de hobbymarkt in kerkcentrum Holy op 13 mei. Het leidde in totaal tot 176 handtekeningen: een mooi resultaat.

Wie op een andere manier in actie wil komen voor Iran, kan een filmpje maken van dansende mensen. Immers: zelfs daarvoor kun je in Iran in de cel belanden.

Onlangs werden vijf jonge Iraanse vrouwen opgepakt door de zedenpolitie, omdat ze een video waarin ze dansten zonder hijab op TikTok plaatsten. Ze noemen zich de #EkbatanGirls.

Kort hierna verscheen een video waarin de vrouwen, volledig bedekt, hun excuses aanbieden voor de video. Het vermoeden is dat dit een gedwongen excuses is. De dansvideo ging viral, en werd uit solidariteit door velen nagedaan. Eerder dit jaar kreeg een stel 10 jaar celstraf toen ze buiten op straat dansten.
Dansen is volgens het Iraanse wetboek van strafrecht geen officieel misdrijf, maar volgens de islamitische wetgeving in Iran wel verboden en strafbaar. En ook de Iraanse Grondwet omschrijft ‘onfatsoenlijke daden’ in het openbaar als misdrijf. Dansen wordt door de Iraanse autoriteiten als onfatsoenlijk gezien en daarom vaak bestraft.

Dans jij ook voor Iran?
Doe de Ekbatan Girls na of verzin je eigen dansje, film het en deel het op social media. Vertel mensen dat je in Iran hiervoor de cel in zou kunnen gaan.
Gebruik de hashtags #StrafbaarInIran en #EkbatanGirls.
Hier vind je de dans van de Iraanse vrouwen en de muziek waar zij op dansten.