Schrijven, schrijven, schrijven voor Mensenrechten

Brieven schrijven is het vreedzame wapen dat Amnesty al sinds haar oprichting in 1961 toepast en regelmatig met succes. Middels een brief wordt veelal de overheid aangesproken om aandacht te vragen voor een inwoner van het land, waarvan de rechten zijn geschonden. Je zult maar vreedzaam opkomen voor je medemensen of je spreekt de overheid aan op onjuist gedrag en je moet het vervolgens bekopen met een gevangenisstraf. Vaak nog na geen of een oneerlijke berechting.

Schrijfactie Amnesty op 10 december 2022 in De Windwijzer.

Rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens inmiddels 75 jaar oud, promoot Amnesty landelijk en ook lokaal om brieven handmatig te schrijven.
Verder zijn we de eerstkomende weken tijdens een kerkdienst te vinden met een Amnestystand:
26 nov. – Pax Christiekerk
03 dec. – Rehobothkerk
08 dec. – De Windwijzer
09 dec. – Hogendorp
10 dec. – Bethelkerk
10 dec. – Lukaskerk
10 dec. – Holykerk
10 dec. – Zonnehuis

DE SCHRIJFACTIE
We schrijven voor 10 verschillende mensen en deze wonen verspreid over de 5 werelddelen.
U kunt één of meerdere voorbeeldbrieven meenemen naar huis en deze thuis overschrijven en weer bij ons inleveren. Deze voorbeeldbrieven verspreiden we via de kerken, maar ook in centrale bibliotheek kunt u een aantal exemplaren meenemen.

8 december:
In Vlaardingen geven we 8 december invulling aan de Dag van de Rechten van de Mens.
– We starten om 11.00 uur bij het Mensenrechtenmonument hoek Hof-/Binnensingel. Het monument viert die dag haar 25e verjaardag. Zowel Jacky Silos (wethouder) als mevr. Agnes van Ardenne zullen bij de opening zijn en uiteraard de kinderen van groep 8 van ’t Spectrum. Zij hebben een les over mensenrechten gehad en hebben hier gedichten overgemaakt. Zij zullen deze na afloop in de Windwijzer voordragen.
– Van 12.00 – 17.00 uur bent u van harte uitgenodigd om brieven te komen schrijven in De Windwijzer. Ook kunt u hier terecht om mooie kaarten, kaarsen en servetten te kopen.
Door de aankoop steunt u het werk van Amnesty.
– ’s Avonds wordt om 20 uur in De Windwijzer de film Dark Waters vertoond. De film laat de strijd zien van een advocaat namens slachtoffers van milieudelicten.

9 december:
– Amnesty op de Kerstmarkt in het van Hogendorpkwartier van 11.00 -16.00 uur.

10 december –  de Dag van de Rechten van de Mens
Schrijfmarathon op 8 december in De Windwijzer (zie hierboven).

Schrijven, schrijven, schrijven
Het hele jaar meedoen met het Amnestywerk? Door digitaal een brief te schrijven. Schrijven kan heel laagdrempelig en het kost nagenoeg geen tijd. Het schrijven bestaat dan door uw naam en woonplaats te vermelden onder een brief en u kunt hem direct digitaal verzenden. Zo kunt u achter elkaar zich inzetten voor veel mensen: www.amnesty.nl en kijk vervolgens bij ‘Doe Mee’.

Ada Pellearts,
Amnesty Vlaardingen.